TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Gebouw Z2 Wachtgebouw Zuidkamp

Nu in gebruik als particuliere woning. Nog grotendeels origineel, maar diverse wijzigingen ondergaan zoals kunststof kozijnen en witte gevels. Zuidkamp 2 werd gedurende de maanden december 1940 /februari 1941 gebouwd als legerings- en administratiegebouw voor wachtpersoneel van het Zuidkamp. Na de oorlog werd het op dezelfde manier gebruikt.
Het eigenlijke poortgebouw is gebouw Z1 aan de overkant. Het bijzondere aan Zuidkamp 2 is de overdekte zijingang.

Zuidkamp
De Luftwaffe bouwde Fliegerhorst Twente met als uitgangspunt dat het niet mocht opvallen vanuit de lucht. De landingsbanen werden groen geschilderd, en akkerbouw op het naastliggende gras gebezigd.
Het Zuidkamp was naast het Prins Bernhardpark een gebied met diverse legeringsgebouwen zoals een ziekenhuis, kantine, onderkomens, kerk, garages, etc. De opzet was bewust ruim, 2x zo groot als het toenmalige Lonneker, waardoor veel gezinnen gedwongen moesten verhuizen. De gebouwen waren gestandaardiseerd ontworpen en moesten voor Twentse boerderijen doorgaan. De bouwstijl was echter Duits, niet Twents, maar vanuit de lucht gezien mocht dat niet deren. De Luftwaffe had een voorkeur voor een felrode baksteen met muren van 55cm, die scherfwerend werden geacht. Soms werd de lokale bouwstijl nagemaakt, zoals een zadeldak, of topgevels. De luiken voor de ramen waren groen/rood/wit geschilderd (vier driehoeken) om het nog meer op boerderijen te laten lijken. In werkelijkheid waren dit stalen luiken, om de ramen tegen scherven te beschermen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel