Concentratiekamp Auschwitz I

Het Auschwitz complex bestaat uit drie delen: Auschwitz I - het concentratiekamp bekend dankzij de lugubere tekst aangebracht boven de ingang: ARBEIT MACHT FREI, het tweede deel Auschwitz II (Birkenau) - het vernietigingskamp en het derde deel (Monowitz), het werkkamp met subkampen. Alleen het concentratiekamp en het vernietigingskamp (Auschwitz I en II) zijn toegankelijk voor een bezoek.

Bereikbaarheid

Het Auschwitz complex is gelegen in het zuiden van Polen in het gebied aan de grens met TsjechiŽ en Slowakije, 59 km ten westen van Krakow, nabij de stad Oświęcim. De bereikbaarheid per auto, trein, vliegtuig en bus is goed.

Algemeen

De onvoorstelbare wreedheden die hier hebben plaatsgevonden gaan de menselijke geest te boven. Van alle Duitse kampen is het Auschwitz complex het grootste in omvang en hier zijn ook de grootste aantallen slachtoffers van het misdadige Naziregime omgebracht.
Vanaf 1942 kwamen de systematische deportaties van Joden op gang en gedurende 1943 en 1944 waren de 4 grote gaskamers en crematoria bijna continue in bedrijf en vaak zelfs zwaar overbelast.
Tussen maart 1940 en 27 januari 1945 zijn hier ruim 1.100.000 mensen omgebracht, het merendeel van hen waren Joden.
Op de top van deze waanzin wist men 6.000 personen per dag te vermoorden.
Of men nu een Poolse politieke gevangene, Russische krijgsgevangene, zigeuner of Jood was, de dood lag altijd op de loer. Bij de zware slavenarbeid was de levensverwachting slechts 6 of 7 weken.
De Duitsers waren in staat om na een selectie van een Jodentransport per trein, 70 procent binnen een half uur te vergassen.

Auschwitz I - Het concentratiekamp

De toegang tot het complex is gratis en gecertificeerde gidsen zijn beschikbaar in verschillende talen.
Vanwege de grote aantallen bezoekers kan men voor een gids het beste vooruit reserveren (zie website).
Bij de parkeerplaats is de bezoekers receptie te vinden waar men o.a. kaartjes voor de filmvoorstelling kan krijgen, die opnamen laat zien van de eerste minuten na de bevrijding van het kamp.
Voor zowel Auschwitz I als II wordt een bezoektijd van minimaal 1,5 uur geadviseerd en om een goed beeld te verkrijgen van het geheel moet men dus rekenen op zeker drie uur. Voor kinderen moet men rekening houden met een geadviseerde minimale leeftijd van 14 jaar.

De route voor bezoekers voert via de toegangspoort met het opschrift ARBEIT MACHT FREI naar de stenen barakken met bloknummers 4 en 5. In deze ruimten zijn imposante exposities te vinden waarin de uitroeiing en bewijzen van de misdaden tegen de menselijkheid aan bod komen.
Verder geven blok 6 en 7 een indruk van het leven en de omstandigheden in het kamp. In blok 10 werden de medische experimenten uitgevoerd (niet toegankelijk).
Tussen blok 10 en 11 treft men een reconstructie van de dodenmuur aan. Verder voert de route naar het crematorium 1 waar in 1941 ook de eerste experimenten met Zyklon B plaatsvonden.
Op de fundatie van de voormalige Gestapo kamp barak is op 16 april 1947 de kampcommandant Rudolf HŲss opgehangen.

Zie Concentratiekamp Auschwitz II (Birkenau) voor het vervolg.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Lars van Lier & Auschwitz-museum
  • Foto's: Marco Hilgers (1, 5), Lennard Bolijn (2, 3, 4)

Gerelateerde boeken

5jan

Auschwitz-museum lokte in 2018 recordaantal bezoekers

Een recordaantal van 2.152.000 miljoen bezoekers van over de hele wereld hebben vorig jaar een bezoek gebracht aan het voormalige naziconcentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Dat zijn er 50.000 meer dan in het vorige recordjaar 2017, staat vandaag op de website van het museum.

Lees meer

26okt

Dirigeerstokje van Auschwitz-orkest opgedoken

Het museum van concentratiekamp Auschwitz heeft een bijzonder object in handen gekregen: het dirigeerstokje van de eerste orkestleider van het kamp. Het 32 centimeter lange stokje van hout en ivoor symboliseert een van de bizarste verhalen uit het vernietigingskamp, waar in de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen werden vermoord.

Lees meer

Lees meer (45)