TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument voor Tankbemanning Mykola Yatsenko

Het monument werd op 9 mei 1960 in het park op het Universitetska-plein opgericht. Een T-34-tank werd geïnstalleerd op een voetstuk van granieten blokken. Op de sokkel staat een granieten gedenkplaat met het opschrift.

In september 1943 lanceerden troepen van het Zuidwestelijk Front een offensief in de richting van de stad Zaporizja. Bij de onmiddellijke benaderingen van Zaporizja, creëerde de vijand een solide verdediging, die twee contouren omvatte - extern en intern, en de nazi's veranderden de hele stad in een fort. Voor de volledige nederlaag van de vijandelijke troepen op het bruggenhoofd van Zaporizhzhia onder bevel van legergeneraal Malinovsky, werd een aanvalsgroep opgericht bestaande uit drie legers, een tank- en een gemechaniseerd korps.

Op 10 oktober gingen Russische troepen na artillerie- en luchtvaarttraining in het offensief. Gezien de situatie besloot de Militaire Raad van het Zuidwestelijk Front op 13 oktober een nachtelijke aanval uit te voeren.

Het was de eerste nachtelijke storm van een grote stad in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne. Op 13 oktober, om 22.00 uur, begonnen de troepen van drie legers, tank- en gemechaniseerde korpsen aan het front met een lengte van 30 km, na een krachtige vuurtraining, een aanval.

Het was in deze strijd dat de troepen van tankbemanning en de landingsmacht de brug over de rivier de Moskovka opruimden en toegang verschaften tot andere gevechtsvoertuigen.

Tijdens straatgevechten op 14 oktober 1943 vernietigde de bemanning van de tank, bestaande uit de bestuurder sergeant Varikunyi, de radio-operator sergeant Shelyulev, de commandant van de toren sergeant Lebedev, vier vijandelijke tanks, zeven voertuigen, zes kanonnen en tien vijandelijke schietpunten. Persoonlijk vernietigde luitenant Yatsenko twee tanks, een gemotoriseerd kanon en een aanzienlijke vijandelijke macht. De titel van Held van de Sovjet-Unie werd postuum toegewezen aan Yatsenko.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Richard Holden

Gerelateerde boeken

British and American Tanks of World War Two
T 34: Russlands Standard-Panzer im Zweiten Weltkrieg
Russian Tanks and armored vehicles 1917 - 1945
Stalin''s Giants: The Kv-I and Kv-II (Military History Series)

47.818037, 35.177052