Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Museum van de Pawiak-gevangenis

De Pawiak gevangenis werd in de jaren í30 van de 19e eeuw gebouwd als Tsaristische gevangenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een gevangenis van de Gestapo, de geheime staatspolitie van de naziís. Het was de grootste politieke gevangenis in Polen en tijdens de bezetting van Polen werden hier in totaal 100.000 gevangenen opgesloten. Meer dan 37.000 gevangenen werden geŽxecuteerd op het gevangenisterrein, terwijl er nog eens 60.000 werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Mensen waren in de cellen ondergebracht onder afschuwelijke omstandigheden. Ondergrondse cellen die waren ontworpen voor drie mensen, werden vaak behuisd door meer dan 18 gevangenen.

De gevangenis werd gedurende de Duitse aftocht met dynamiet verwoest. Tegenwoordig is de gevangenis hersteld ter herinnering aan de slachtoffers. Er zijn fototentoonstellingen, bezittingen van gevangenen en gerestaureerde cellen te zien.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitler - Hoogmoed 1889-1936
De verhoren
Encyclopedie van de Holocaust
Hitler - Vergelding 1936-1945
Discipelen van de duivel
Hitlers moordenaars