Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Batterij aan de Sloterweg

De Batterij aan de Sloterweg (tegenwoordig Rijnlanderweg) uit 1906 is goed bewaard gebleven. Hij is gebouwd in de Geniedijk en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Omdat het land vůůr de dijk breeduit onderwater gezet kon worden hoefde de batterij niet als een sterk fort te worden geconstrueerd. Toch vertoont het verdedigingswerk kenmerken van de grotere forten uit de Stelling. Zo is het hoofdgebouw met de manschapsverblijven via een en overdekte betonnen verbindingsgang (poterne) verbonden met de batterijruimte. Van bovenaf is dit niet te zien omdat alles met een dikke laag aarde is bedekt. De batterijruimte is dubbel en in spiegelbeeld uitgevoerd. Twee kanonnen konden langs de Geniedijk richting Fort Aalsmeer schieten (oostwaarts) en twee kanonnen richting Fort Hoofddorp (westwaarts).

Tegenwoordig (januari 2022) wordt de batterij verhuurd via GindS aan diverse kunstenaars en aan muziekstudio Joris van Amsterdam.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne en MichŤl Admiraal
  • Foto's: Michèl Admiraal
  • https://www.stellingvanamsterdam.nl/nl/batterij-aan-de-sloterweg