TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frans Oorlogsgraf Rooms Katholiek Kerkhof Swartbroek

Op het Commonwealth ereveld op het kerkhof in Swartbroek rust één Franse vliegenier. Het betreft de Fransman C.P. Rognant die in dienst was van de Royal Air Force.

Op 7 februari 1945 om 18.57 vertrok vanaf vliegbasis Elvington in Engeland de Halifax NA260 van de Royal Air Force met als missie het bombarderen van Duitse troepen en voertuigen in de buurt van Goch (Duitsland). De Halifax werd neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte om 22.20 neer in Nederweert, Limburg. Van de volledig Franse bemanning overleefde er slechts één de crash, dit was C. Stanislas, hij wist veilig met zijn parachute te landen recht in de handen van geallieerden. Van de overige bemanningsleden zijn er vier begraven geweest op Eindhoven Woensel, deze vier zijn later herbegraven in Frankrijk. Eén slachtoffer ligt begraven op het Franse ereveld in Kapelle in Zeeland en één op het kerkhof van Swartbroek. Bijzonder is dat tot april 2010 de verkeerde datum van overlijden op het graf heeft gestaan, maart terwijl het februari was. In april 2010 is het oude bijna onleesbare aluminium naamplaatje (foto 4) vervangen door een bronzen plaatje en is gelijk de datum van overlijden aangepast.

Dit waren de overige bemanningsleden:
Adc J.M.G.Aulens
Sgc R.G.Patry
Cne G.Stanislas
Slt C.P.M.Rognant
Slt H.A.Berdeaux
Sgt M.J.A.Bordier
Sgt R.V.E.Bordelais

Tekst op de grafsteen:
ROGNANT C.P.
S/LT
MORT POUR LA FRANCE
LE 7.3.1945

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes