Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bevrijdingsroute Locatie 3 - Operatie Mallard Schoorbrug

Als onderdeel van de grote Operatie Mallard (ongeveer 180.000 man) die gepland stond langs het kanaal van Nederweert tot Wessem, had de Schotse 51ste Highland divisie de opdracht om in Nederweert de aanval in te zetten en een oversteek te realiseren bij Schoor. De Schotten kregen ook de opdracht de sluis bij Hulsen en het eiland veilig te stellen en een oversteek te realiseren richting Nederweert-Eind over de Noordervaart en het Wessemkanaal.

Daarmee wilden de geallieerden de inname van Heythuysen en Roggel realiseren en de Duitse troepen verder richting het oosten te verdrijven. Op 14 november 1944 om 16.00 uur begon de aanval. Anderhalf uur lang werden 1.500 granaten per minuut afgeschoten over de kanalen.

De grootste uitdaging voor de geallieerden was het oversteken van de verschillende waterwegen in Midden-Limburg, met name voor zware voertuigen en ondersteunend materieel. Kenmerkend voor deze operaties was de hoge concentratie aan genie middelen (bruggen) om uiteindelijk de opdrachten uit te kunnen voeren. De gevechten in Midden-Limburg staan ook bekend als de Battle of the Canals.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bevrijding Nederweert, Niek Hendrix en Jermain Nichols
  • Foto's: Bevrijding Nederweert