Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument 10e Bataljon Parachute Regiment

Het 10e Bataljon nam als onderdeel van de 4e Parachutisten Brigade deel aan de Slag om Arnhem in het kader van Operatie Market Garden. Het bataljon was voor vertrek gelegerd in Somerby en oefende in de omgeving van deze plaats. Op 18 september 1944 sprongen 582 militairen onder leiding van Lt. Kol. Kenneth Smythe op de Ginkelse Heide bij Ede. Op de 19e september moest het bataljon haar opmars richting Arnhem Noord afbreken en zich terugtrekken naar Oosterbeek. Hier werd het restant van het bataljon ingezet bij de verdediging van de perimeter. In de nacht van 25 op 26 september 1944 werd de perimeter opgegeven en werden zoveel mogelijk manschappen over de Rijn geŽvacueerd. Op 30 september 1944 keerden slechts 36 man terug in Somerby. In de maanden daarna kwamen in totaal nog een 40 leden van het bataljon terug. De rest was omgekomen, vermist, gewond of krijgsgevangen genomen.

Dit monument dient om de gevallen van het bataljon te herdenken. Het monument werd op 7 september 2019 onthuld. Bij het monument zijn diverse andere bezienswaardigheden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

52.683601, -0.89695

Fotoverslag Onthulling Monument 10e Bataljon Parachute Regiment

sep2019

Fotoverslag Onthulling Monument 10e Bataljon Parachute Regiment

Op zaterdag 7 september 2019 is bij Burrough on the Hill, vlakbij Somerby in Leicestershire Engeland een monument. onthuld voor het 10e Bataljon van het Parachute Regiment. Dit was een initiatief van de 'Friends of the Tenth'. Deze stichting heeft via crowd funding en tal van acties het hiervoor benodigde geld beschikbaar gekregen. Bij de ceremonie waren ca 600 mensen aanwezig.

Lees meer