TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument H.E. Jannink

Dit monument bevindt zich bij de ingang van het Janninkcomplex in Enschede. Nu een gezondheid centrum. Jannink is ook een bekende naam in Haaksbergen, waar zijn nazaten veel ontroerend goed bezitten.

Hendrik Engbert (Hentie) JANNINK, textielfabrikant, na 1937 spinnerij Gebr. Jannink (directeur spinnerij Jannink), geboren op 06‑07‑1904 te Enschede, overleden op 05‑09‑1944 te Vught op 40-jarige leeftijd. Gefusilleerd. Werd in 1942 door de Duitsers uit de Hölterhof gehaald, waar hij zich had verstopt. Hij had in het huis aan de Bisschopstraat Engelse piloten verborgen gehouden. Henty Jannink hielp samen met zijn vrouw Mies neergestorte geallieerde vliegtuigbemanningen en Joodse landgenoten vluchten naar de vrijheid of onderduik. Beide zijn verraden en op 5 januari 1944 overgebracht naar de gevangenis van de SD in Haaren bij Vught.

Henty is later in concentratiekamp Vught gefusilleerd. Mies werd op 4 september 1944 geïnterneerd in het vrouwenkamp Ravensbrück en vervolgens in concentratiekamp Dachau. Zij overleefde deze kampen.

Gehuwd op 37-jarige leeftijd op 23‑06‑1942 te Enschede, of juli? Echtgenote is Johanna Hermina (Mies) BRUINS, 25 jaar oud, geboren op 19‑10‑1916 te Hilversum, overleden op 23‑09‑2002 op 85-jarige leeftijd. Tijdens de oorlog nemen Hendrik en Johanna deel aan het verzet in Enschede. Ze sluiten zich aan bij een groep die neergekomen geallieerde piloten opvangt en op weg helpt naar huis, via contactpersonen en een vaste route. Naast Hendrik en Johanna Jannink maken Jan Morsink, Cor Brasz en Tjibbe Velsing deel uit van de groep. Zij staan in nauw contact met Karst Smit, een marechaussee in Hilvarenbeek. Karst helpt veel joden de grens over en vanaf 1943 ook piloten. Via Karst komt de familie Jannink in contact met de familie Van der Heijden in Hilvarenbeek. Het is een deel van de Dutch - Paris lijn, een ontsnappingsroute naar zowel Zwitserland als Spanje. Als een Duitser probeert de groep te infiltreren, wordt hij geliquideerd. Op 15 november 1943 wordt een lid van de groep samen met een piloot in België gearresteerd. De familie Jannink wordt daarop gewaarschuwd maar duikt vermoedelijk niet onder. Op 5 januari 1944 worden Hendrik en Johanna gearresteerd. De arrestatie vindt plaats in het buitenverblijf van de familie Jannink, de Hölterhof. Ze worden naar de Polizei- und Untersuchungsgefängnis in Haaren gebracht, vlak bij het concentratiekamp Vught.

Geallieerden
Op 26 januari 1944 wordt Hendrik naar Kamp Vught gebracht. Bij het naderen van de geallieerde troepen begin september 1944 wordt het kamp in allerijl ontruimd. Terwijl treinen vol gevangenen naar Duitsland vertrekken, wordt Hendrik Jannink op 5 september 1944 in Vught gefusilleerd.

De vrouw van Hendrik gaat op transport naar Ravensbrück, onwetend van Hendriks dood. Van daar uit naar Dachau waar ze terecht komt in het buitenkommando Agfa Kamerawerke in München. Johanna overleeft de kampen en moet zonder Hendrik verder. Ze trouwt opnieuw en is jarenlang actief in het Vrouwencomité Dachau.

Zowel Hendrik als Johanna ontvangen na de oorlog een Engelse onderscheiding voor hun verzetswerk in de pilotenlijn en hun hulp aan geallieerde piloten. Johanna overlijdt op 86-jarige leeftijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel
  • Sterbebuch 1944
  • L. de Jong. Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog - wetenschappelijke editie. Veertien delen. / Dutch-Paris lijn
  • NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies