TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Wolvega

Rondom Wolvega is in de oorlog zwaar gevochten, onder meer nabij de Blesseburg aan de Steenwijkerweg, destijds de enige doorgaande weg naar Steenwijk en tijdens de gevechtshandelingen, vielen ook burgerslachtoffers te betreuren.

Mevrouw Jantje de Roos overleed op 21-jarige leeftijd in Heerenveen nadat zij op 06-03-1944 zwaargewond was geraakt bij een bombardement van een Brits jachtvliegtuig op de stoomtrein waarin zij als passagiere zat.

Slechts enkele dagen voor de bevrijding van Wolvega, was er een luchtaanval van geallieerden, waarbij op 07-04-1945 twee jonge jongens gewond raakten. Johannes Abraham van der Veen overleefde dit niet en stierf in een Duits! veldhospitaal (lazaret) dezelfde dag ten gevolge van bloedverlies. Op zijn grafsteen staat overigens als overlijdensdatum 08-04-1945 vermeld.

Beide slachtoffers liggen begraven op de Algemene Begraafplaats van Wolvega, op nauwelijks twee kilometer afstand van de Blessebrug. Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden hun namen nog steeds genoemd en ook worden bloemen op hun graven gelegd.

Na inspanningen van de Vereniging Historie Weststellingwerf is ter nagedachtenis een gedenksteen geplaatst bij de ingang naar het Zwarte Weggetje op 04-05-2005.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries