TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plaquette Steun Hongerwinter

Als dank voor de steun tijdens de Hongerwinter van 1944-1945) overhandigde Ajax namens vier Amsterdamse clubs een plaquette aan Heerenveen, vlak voor het onderlinge duel van zaterdagavond, 16 oktober 2021
In de winter van 1944-1945 begon het toenmalige vv Heerenveen een hulpactie om voetballers van 12 tot 14 jaar van Ajax, DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers naar Friesland te halen. In totaal maakten 86 jonge Amsterdammers de overstap naar het noorden, om daar aan te kunnen sterken. Meer dan 75 jaar na dato danken de Amsterdamse clubs Heerenveen voor die gastvrijheid en menslievendheid.
Een van de evacués destijds was Rob Been. Als 14-jarige jeugdspeler werd hij opgevangen door de familie Muntendam. Daar belandde hij in een warm nest, waar hij al snel zijn draai vond. "Alle ellende viel van me af. Ik werd onderdeel van een hecht gezin," zegt hij daarover. Afgezien van de aanwezigheid van flink wat soldaten was de oorlog voor Rob Been in de Hongerwinter meestal ver weg en kon hij doen wat hij het liefst deed: voetballen.
De plaquette is er gekomen op aandringen van Janneke Lenstra, dochter van de Friese voetbalheld Abe Lenstra, die ook Amsterdammertjes opving. "Ik ben geweldig trots op mijn vader om wat hij heeft gepresteerd op het voetbalveld, maar ook om zijn rol als pleegvader in de oorlog."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Rick Hoogervorst

Gerelateerde boeken