Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Treinstation Buchenwald

Dit treinstation is tijdens de Tweede Wereldoorlog door kampgevangenen van Buchenwald aangelegd. Bij het treinstation ligt nog een origineel stuk spoorweg.

In het voorjaar van 1943 werden gevangenen uit concentratiekampen gedwongen om binnen slechts drie maanden het tien kilometer lange traject van Weimar-Schöndorf naar Buchenwald aan te leggen. Het voorzag in de bevoorradingsbehoeften van de wapenfabriek.
Vanaf begin 1944 werden honderdduizenden gevangenen over deze sporen vervoerd in goederenwagons, waarvan sommige zonder dak. Ze werden vanuit heel Europa hierheen gebracht en naar een van de subkampen gestuurd om dwangarbeid te verrichten.
Buchenwald was ook het vertrekpunt voor vernietigingstransporten die kinderen en zieke gevangenen naar Auschwitz brachten om daar vermoord te worden. Toen de SS de kampen in dit gebied ontruimde, kwamen er massatransporten naar Buchenwald. Veel gevangenen waren bij aankomst al dood.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz + TracesOfWar
  • Foto's: Kenneth van Cauter