TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monumentencomplex Slag om de Tannenberglinie

Het eerste houten kruis werd in 1994 opgericht. In 1999 werd dit vervangen door het huidige monument. De centrale figuur van het Sinimägi-monument is een stalen kruis van 12 meter hoog. De compositie in het midden van het kruis symboliseert een explosie met granaatscherven. Hiervoor zijn granaatscherven gebruikt die hier op het slagveld gevonden zijn. Het is gemaakt door de Estse metaalkunstenaar Heino Müller.
Op een plaquette aan de voet van het kruis staat de tekst:
"Het Estse volk rouwt om de zonen van het thuisland die sneuvelden in de strijd om de verdediging van Estland".
Het monumentencomplex wordt mooi vanuit een drone in beeld gebracht in een filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VbyKLX3Z0yQ (vanaf tijdcode 1:35 tot 2:50).

Veteranen uit Estland die in 1944 aan weerszijden van het front vochten – sommigen in het Sovjet-leger en anderen in het Duitse leger – werden uitgenodigd om deel te nemen aan de openingsceremonie. Aanvankelijk was het monument neutraal en werd het niet voor ideologische doeleinden gebruikt.

In 2004 werd aan het monument een gedenksteen toegevoegd ter ere van de veteranen van de 20e SS Grenadierdivisie, die hier zwaar gevochten heeft. Deze divisie bestond bijna volledig uit soldaten afkomstig uit Estland. Jaarlijks vindt hier een bijeenkomst van veteranen uit deze divisie (voor zover nog in leven), hun familie, en hun aanhangers plaats. Aan deze bijeenkomsten nemen slechts enkele tientallen mensen deel.
In 2006 werden aan het complex nog twee gedenkstenen toegevoegd, voor de Nederlandse en voor de Waalse vrijwilligers die hier eveneens aan Duitse zijde tegen het oprukkende Sovjet-leger vochten.

In de loop van de tijd zijn er verschillende keren vernielingen aangericht, onder andere op 9 mei 2023. De gedenkstenen zijn toen omvergegooid en beklad. Mede door de symboliek van deze datum, de viering van de overwinning van de Sovjet-Unie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, worden de daders onder leden van de Russische minderheid in Estland gezocht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Koos Winkelman (1, 2, 3), Wikimedia Commons (4), Harm Woerthuis (5)

Gerelateerde boeken

59.374854, 27.858042