Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Vernietigingskamp Chelmno

Chelmno nad Nerem ligt aan de Ner, op ongeveer 60-70 km van Lodz in Polen. In dit kamp werden de mensen d.m.v. koolmonoxide in vrachtwagens vermoord. Het kamp was in 2 periodes actief. De zogenaamde 'Kerkperiode' en de 'Kasteelperiode'. De mensen werden verzameld in respectievelijk de plaatselijke kerk en op de binnenplaats van het kasteel. De kerk staat er nog, alleen van het kasteel is nog weinig over.

De kerk en het kasteel staan vlak bij elkaar in het dorpje Chelmno (Kulmhof in het Duits). De mensen werden ingeladen voor de kerk en in de andere periode voor het kasteel. Het crematoriumcomplex lag enkele kilometers verderop in het bos en was te bereiken via een smalle weg. De snelheid van de vrachtwagens was zodanig dat alle inzittenden dood waren op het einde van de rit.

In kamp Chelmno zijn ongeveer 360.000 mensen vermoord, voornamelijk Joden en zigeuners uit het getto van Lodz. Er werden ook gedurende de oorlog Tsjechische, Russische en Hongaarse krijgsgevangen naar dit kamp gedeporteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Felix Dalberger
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

52.1575, 18.728611