TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Museum Vernietigingskamp Kulhmhof (Chelmno)

Dit museum is ondergebracht in een klein gebouw en vertelt (in het Pools) aan de hand van bodemvondsten uit de regio de geschiedenis van het eerste Kulmhof vernietigingskamp (8 december 1941 - maart 1943) dat hier gestaan heeft. Achter het museumgebouw zijn de fundamenten van het stadhuis bloot gelegd, waar de kampgevangenen werden vast gehouden en ontdaan van hun waardevolle bezittingen. Hier werden naar schatting 145.000 joden en zigeuners vergast in mobiele gaskamers of neergeschoten.

Het tweede deel van dit museum is het boskamp, opgericht in 1944, en bevind zich een aantal kilometers verderop. Deze plek kenmerkt zich door een aantal grote monumenten. Naar schatting 70.000 joden uit het Lodz getto zijn in "Kulmhof 2" vermoord.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: STIWOT

Gerelateerde boeken

Chelmno and the holocaust
Das Todeslager Chelmno | Kulmhof
De nazi moord fabrieken
Encyclopedia of the Third Reich
  • Artikel door Matthias Ouwejan
  • Geplaatst op 14 januari 2019

Chelmno

Vernichtungslager Chelmno (Kulmhof in het Duits) was onderdeel van de systematische moordmachine die de naziís tussen 1939 en 1945 in de veroverde of bezette gebieden in Polen creŽerde. Na de oorlog was er niets meer te zien en duurde het lang voordat naar buiten kwam wat hier gebeurd was. Alles was succesvol vernietigd en zover bekend was iedereen gedood. Hoeveel is lastig vast te stellen, omdat de naziís de administratie van dit kamp met succes vernietigd hebben. Toch kwamen er in de tweede helft van de twintigste eeuw langzaam gruwelijke verhalen naar buiten die geleidelijk de contouren van nůg een vernietigingskamp schetsten.