TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Viersel

In de vroege avond van 9 september 1944 ging en patrouille van het 4th battalion Welch Regiment met Corporal David Thursby, Soldaat Ronald Charles Bird en een tot nog toe onbekende soldaat vanuit Broechem opweg naar Viersel om daar te onderzoeken of men een geschikte locatie kon vinden om het Albertkanaal over te steken. Aloïs Huybrechts de zoon van de veldwachter zag hen en begeleidde hen mee naar de brug. Aan de brug aangekomen moest hij van de tommy's weggaan omdat het te gevaarlijk kon zijn, "out out" zeiden. De Duitsers die tussen Massenhoven en Vierseldijk zaten hadden een goed zicht op de overkant van het kanaal en hadden de Engelsen gezien. Een Duitse soldaat zwom het 50 meter brede kanaal over en was niet zichtbaar voor de Engelsen die ondertussen bovenop de "ramp" lagen. De Duitse soldaat schuilde tegen de onderkant van de ramp (langs de kant van Massenhoven) en wierp hij op aanwijzen van de andere Duitsers aan de andere kant van het kanaal een granaat bovenop de "ramp" richting de Engelse patrouille. Corporal Thursby en soldaat Bid waren op slag gedood. De derde soldaat rolde langs de kant van de Kerkstraat (nu Watersportlaan) naar beneden, hij was ernstig gekwetst maar lag nog steeds in de vuurlijn van de Duitsers en kon hierdoor niet onmiddellijk ontzet worden. Hij riep om hulp "I am a Tommy". De familie Thys lag angstig af te wachten in de kelder en durfde zich niet tussen de schietende partijen te wagen. Uiteindelijk is deze soldaat na minstens één uur opgehaald door een pantserwagen en naar een veldhospitaal gebracht. Bepaalde verslagen vermelden dat deze soldaat is overleden aan zijn verwondingen en begraven op het Schoonselhof. Dit is echter nog niet definitief bevestigd.

De Duitsers tekende het voorval met de Welch en het buitmaken van een bren en stengun op in hun ochtendrapport van 10 september 1944.

Bij een latere patrouille naar de brug op 10 september om 04u30, ditmaal was het een gevechtspatrouille van 13 man sterk, er werd melding gemaakt dat men vanop een afstand het lichaam hadden gezien van Corporal Thursby maar niet van de andere. Er werden geen Duitsers waargenomen langs hun kant van het kanaal en men vond geen geschikte locatie om het kanaal over te steken.

Thursby en Bird kregen een veldgraf aan de brug. Op 20 en 21 november 1947 werden hun lichamen ontgraven en overgebracht naar het kerkhof van Viersel waar ze heden ten dagen nog hun eeuwige rust vinden.

Op 11 september 2019 werd er ter ere van hen en alle oorlogsslachtoffers beneden aan de brug in Viersel een nieuw monument opgericht. Het stelt twee militairen voor die er eeuwig op wacht staan. Het monument werd geplaatst door de gemeente Zandhoven en ontworpen door Glen Willems. Op diezelfde 11 september 2019 werd er in de kerk van viersel ook een tentoonstelling georganiseerd door de gemeente Zandhoven. Glen Willems en Eric Crombez brachten heel wat info samen over de gebeurtenissen tijdens de bevrijdingsdagen en samen met de werkgroep ‘De Groote oorlog’ kreeg het geheel vorm. Van 8 tot 11 november 2019 vond er nog een grotere tentoonstelling plaats in de Populier in Zandhoven met onder meer het verhaal over de bevrijding van gemeente Zandhoven en het verhaal van Antwerp X, het verdedigingsplan tegen de V-bommen aangevuld met originele voertuigen en materiaal uit de tijd.

Er werd ook een nieuwe fietsroute ingehuldigd die langs een 25-tal plaatsen gaat door de gemeente Zandhoven waar gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Glen Willems
  • Foto's: Glen Willems

Gerelateerde video's

51.1927, 4.656899