TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Luitenant John Taylor Cowan

Dit monument herdenkt de luitenant John Taylor Cowan, roepnaam Jack, geboren op 05/01/1916 in Portage La Prairie, Manitoba, Canada. Hij maakte deel uit van de 8th Reconnaissance Regt. van de 14e Canadese Huzaren, R.C.A.C. Luitenant Cowan werd op 21-09-1944 gedood door vijandelijk vuur in Massenhoven, België.

Kevin Verboven uit Massenhoven:
"In en rond mijn dorp Massenhoven (bij Antwerpen, België) waren er lange tijd verhalen over een gesneuvelde Canadese soldaat in WO 2. Hij had hier gedood moeten worden en lag daar een tijdje begraven. Na het opgraven van zijn lichaam moesten ze hebben op deze plek een gedenksteen voor hem onthuld, maar deze was nergens te vinden.

In september 2014 is deze gedenksteen teruggevonden. Op deze steen las ik de naam van Jack Corvan. Een naam waarvan ik op zoek was naar meer informatie. Vreemd genoeg stond deze naam niet in het dossier van de Commonwealth War Graves Commission en waren er geen details bekend over een persoon met deze naam. Nader onderzoek leerde me dat het uiteindelijk van de Canadese luitenant John Taylor Cowan is. Hij had als voornaam Jack. Dus Jack Cowan. De naam van Jack Corvan bestaat helemaal niet. Het is een vergissing bij de gedenksteen, Belangrijk in mijn onderzoek waren de contacten en hulp van het Informatiecentrum Canadian Cemetery in Holten en van mevrouw Evelina Vermeiren. Haar vader kende luitenant John Taylor Cowan al een tijdje.

Met de juiste naam ging ik verder met het zoeken naar de familie van de vermoorde in Canada. In de eerste plaats wilde ik hen informeren over de teruggevonden gedenksteen. Ik wilde ook meer weten over de persoon die zonder het te weten een deel van de geschiedenis van Massenhoven is geworden.

Na vele e-mails, in samenwerking met enkele Canadezen, bronnenonderzoek enz. Kwam ik in contact met de zoon van de zus van luitenant John Cowan in Canada. Het bleek dat hij geen kinderen had. Er zijn echter nog twee neven en twee neven in leven op dit moment.

Via de neef van luitenant Cowan met wie ik contact had, ontving ik verschillende documenten en oude foto's. Deze hadden allemaal te maken met de dood van John Cowan. Er waren ook dingen tussen die te maken hadden met Massenhoven en de familie van Evelina Vermeiren. Een ander bewijs was dat John Cowan de juiste persoon was.

De documenten van de familie geven een idee wat er met luitenant Cowan is gebeurd.

We weten dat hij behoorde tot de 8e verkenning van de 14e Hussars RCAC. Dit was een Recce-eenheid, die voor het leger opereerde om vijandelijke troepen te ontdekken en deze informatie vervolgens achterstevoren aan de artillerie te geven. Luitenant Cowan stak op 21 september 1944 per boot het Albertkanaal over van de zuidkant naar de noordkant. Het Albertkanaal verdeelt Massenhoven in twee delen. De zuidkant was al bevrijd maar de noordkant nog niet. Het kanaal was een soort niemandsland. Een Duitse soldaat aan de noordkant werd krijgsgevangen gemaakt. Ze namen hem mee naar de boot en gingen terug naar de zuidkant. Er was een vijandelijk vuur en luitenant Cowan was op slag dood. Zijn lichaam viel in het water.

Dit is hetzelfde verhaal dat in Massenhoven is verteld. Het is onduidelijk hoeveel soldaten zich toen bij luitenant Cowan bevonden op deze kruising.

Het lichaam van luitenant John Cowan werd later in het water gevonden en tijdelijk in de buurt begraven. Dit was het oorlogsgraf in Massenhoven waarop later de gedenksteen is geplaatst.

In 1947 werd luitenant Cowan herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten in Nederland. Er is zijn graf tot op de dag van vandaag. Waarom hij daar herbegraven werd, is helemaal niet bekend. "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Verboven
  • Foto's: Kevin Verboven

51.1975536, 4.6273244