Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bevrijdingsroute Locatie 4 - Operatie Mallard Leveroy

Op 15 november 1944 reden de eerste eenheden van het 5e bataljon Black Watch regiment Leveroy binnen. De Britten namen oostelijk van Leveroy stellingen in om de volgende dag door te stoten naar hun aanvalsdoel Heythuysen. Er was veel materiŽle schade in het dorp, met als dieptepunt de vernietiging van de kerk, twee molens en de school. Toch komt Leveroy er redelijk goed vanaf.

Op 30 mei 1942 stortte een Britse Wellington bommenwerper neer op molen De Volharding. Restanten hiervan zijn te zien in het Leudalmuseum.

Het verzet was ook actief in de regio. Op de Helenahoeve, bij Opheij, werden onderduikers opgevangen en er was een pilotenhulplijn gevestigd. Er was bovendien een knokploeg die als taak had om twee Duitse soldaten te bewaken. Tijdens de Duitse tegenaanval kwam men hierdoor in ernstige problemen. Er moest meerdere malen van schuilplaats worden gewisseld en er werden extreme risico's genomen. Ook werd er een Oostenrijkse deserteur geholpen om onder te duiken. Tijdens de Grote Kerkrazzia op zondag 8 oktober werden 18 mannen afgevoerd naar Duitsland. Ze keerden allemaal terug.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bevrijding Nederweert, Niek Hendrix en Jermain Nichols
  • Foto's: Bevrijding Nederweert