Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Betonfabriek Nordwest

Ten Noorden van de U-boot bunker / fabriek Valentin bevond zich een betonfabriek, bestaande uit vier menginstallaties, van waaruit de beton richting de in aanbouw zijnde bunker werd gepompt.

1 van deze menginstallaties staat nog deels overeind. Nog zichtbaar zijn de fundering, de trechter waaronder een pomp stond, en een deel van de pijpleiding. Eerst was het onbeschut, later werd een hut er omheen gebouwd, zodat men ook onder nul verder kon gaan met het produceren van beton. Op de foto ziet men een stalen trap, vroeger liep daar een houten trap waarover de de dwangarbeiders 12 uur per dag, onder barre omstandigheden, slecht gevoed en gekleed, zakken cement van 50 kilo omhoog moesten tillen om in de mixer te deponeren.

Sommige dwangarbeiders wogen zelf amper meer dan de zakken cement die ze moesten tillen (uitspraak van een voormalige dwangarbeider kan men verderop lezen). Deze betonmixer had een onstilbare honger, en moest doorlopend gevoed worden, als een holle bolle gijs kon men het nooit genoeg vullen tot aan de maximale capaciteit.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel

53.219435, 8.50275