TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

U-Boot Bunker Valentin

De U-bootbunker "Valentin" kan gevonden worden in Rekum, Duitsland. Het dorp Rekum kan gevonden worden ten noorden van Bremen. U kunt richting Bremerhaven / Cuxhaven rijden en eenmaal in de stad zelf kunt u de reusachtige bunker niet missen.

Het doel van de bunker was het construeren van U-boten. De 9 delen van de specifieke U-boot,de U-boot XXI, waren al af. In de bunker zouden alle delen samengebracht worden en dan zou een volledige U-boot de bunker verlaten.
De bunker is naast de "Weser" gebouwd. Het plan was om een kanaal naar de bunker te graven zodat de U-boot makkelijk naar binnen en naar buiten gebracht kon worden.

De bouw van de bunker begon rond 1943. De bunker is nooit afgemaakt maar in 1945 was bijna 90% van de bunker gebouwd. Toch is er nooit één enkele U-boot geconstrueerd in de bunker.

Tijdens de bouw van "Valentin" zijn er 1750 gedwongen arbeiders en krijgsgevangenen omgekomen. Nadat de bouw was gestopt werden de overlevenden met de trein naar het concentratiekamp ‘Bergen-Belsen’ gebracht.
Zij bereiken nooit hun bestemming omdat het kamp reeds door de geallieerden was bevrijd. De gevangen werden daarom getransporteerd naar het Noorden van Duitsland voor 7 dagen. Tijdens dit transport zijn er vele mensen omgekomen.

Na 7 dagen bereikten zij de zee waar de gevangen in drie schepen werden gebracht. Helaas zijn 2 van deze schepen gezonken door bommen van de geallieerden. Slechts 458 van de 7500 mensen die aan boord van deze 2 schepen waren, overleefden. Wij kunnen niet vergeten dat er tijdens de bouw van deze bunker heel wat mensen stierven. Wanneer u de bunker bezoekt kunt u dit in uw gedachten houden. Aan de voorkant van de bunker treft u een gedenkteken.

Na de oorlog gebruikten de geallieerden de bunker voor het testen van nieuwe wapens. In 1966 werd het overgenomen door de Duitse marine en werd toen gebruikt voor de opslag van alle soorten uitrustingen en materialen. Tot op vandaag is het nog steeds in gebruik door hen en het is daarom moeilijk te bezoeken.

Voor meer informatie zie het oorspronkelijke artikel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

Das buch der deutschen kriegsmarine 1935-1945
De ramp in de Lübeckerbocht
Nederlanders in Neuengamme

53.21736, 8.50536