Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monumentencomplex "Heldenfort Brest"

Op 22 juni 1941 lanceerde het Duitse Derde Rijk en de As-bondgenoten hun 'kruistocht' tegen het communisme in het oosten. Deze grootschalige offensief ging de geschiedenisboeken in als 'Unternehmen Barbarossa', oftwel Operatie Barbarossa. De vesting Brest, verdedigd door een garnizoen van tussen de 3.000 en 8.000 man werd de eerste grote krachtmeting tussen het Duitse Derde Rijk en de Sovjet-Unie. De verdedigers, volledig afgesloten van de buitenwereld en met een tekort aan water en munitie, herstelde snel en lanceerden tevergeefs diverse tegenaanvallen. De Sovjet weerstand was veel sterker dan de Duitse opperbevel had voorzien en het was pas op 30 juni (8 dagen later), toen het fort volledig was veroverd. En zelfs toen was er nog sprake van weerstand op kleine schaal.

Monumentencomplex "Heldenfort Brest":

Dit monumentencomplex is na de Tweede Wereldoorlog in het hart van de vesting Brest gebouwd ter nagedachtenis aan de heroÔsche verdediging. Het complex bestaat uit 3 onderdelen, namelijk de reusachtige sculptuur "Verdediger van het Citadel", de 100 meter (!) hoge titanium bajonet obelisk en een massagraf met de stoffelijke overschotten van 850 Sovjet soldaten en officieren die hier in 1941 zijn gesneuveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken