TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Gebouw Z81 Technische Werkplaats

Gebouw Z81:
Z81 is in het voorjaar van 1941 in opdracht van de Luftwaffe gebouwd als technische werkplaats voor het rijdend materieel op de vliegbasis. In Z81 was ook een brandweervoertuig gestald om in geval van calamiteiten op het Zuidkamp snel ter plaatse te kunnen zijn. Het gebouw is in landelijke stijl gebouwd, met recht-opgaande, meer Twentse gevels. Het was tot voor kort nog in originele staat, momenteel (december 2019) is het drastisch verbouwd voor particule bewoning.

Fliegerhorst, Zuidkamp:
De Luftwaffe bouwde Fliegerhorst Twente met als uitgangspunt dat het niet mocht opvallen vanuit de lucht. De landingsbanen werden groen geschilderd, en akkerbouw op het naastliggende gras gebezigd.
Het Zuidkamp was naast het Prins Bernhardpark een gebied met diverse legeringsgebouwen zoals een ziekenhuis, kantine, onderkomens, kerk, garages, etc. De opzet was bewust ruim, twee maal zo groot als het toenmalige Lonneker, waardoor veel gezinnen gedwongen moesten verhuizen. De gebouwen waren gestandaardiseerd ontworpen en moesten voor Twentse boerderijen doorgaan. De bouwstijl was echter Duits, niet Twents, maar vanuit de lucht gezien mocht dat niet deren.
De Luftwaffe had een voorkeur voor een felrode baksteen met muren van 55cm, die scherfwerend werden geacht. Soms werd de lokale bouwstijl nagemaakt, zoals een zadeldak, of topgevels. De luiken voor de ramen waren groen/rood/wit geschilderd (vier driehoeken) om het nog meer op boerderijen te laten lijken. In werkelijkheid waren dit stalen luiken, om de ramen tegen scherven te beschermen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel