TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Aaigem

Op de begraafplaats te Aaigem bevinden zich de graven van twee militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn de graven van GEES Gerard en SIMELON Albert.

GEES Gerard werd geboren op 15/06/1911, was ongehuwd en metselaar van beroep. Zijn ouders waren Gustaaf Gees en Marie-Louise Ottoy. Zijn schoonbroer was Ottoy Oscar. Ze woonden in de Langemunt. Hij was ziekenverpleger bij het 2e liniebataljon en tijdens de 18-daagse veldtocht kreeg hij bij een bombardement een scherf in de enkel. Er ontwikkelde zich een ontsteking door slechte verzorging. Deze ontsteking ondermijnde z‟n gezondheid en hij overleed na een maand hospitalisatie in het ziekenhuis van Tielt op 24/06/1940. Twee dagen later werd hij in Aaigem begraven.

SIMELON Albert werd geboren op 02/07/1915 te Woubrechtegem en was de zoon van Constant en Marie-Zoë Van Tittelboom. Hij woonde in Aaigem. Hij was gehuwd met Mathilde Thor uit Kerksken. Albert was eerste bakkersgast-pasteigast te Brussel en wilde zich later zelfstandig vestigen. In 1938 werd hij een eerste maal gemobiliseerd en in 1939 een tweede maal. Albert was soldaat van het 1e regiment gidsen. Tijdens de 18-daagse veldtocht werd hij door de Duitsers krijgsgevangen genomen en naar Krems aan de Donau (Oostenrijk) overgebracht. Daar werkte hij in een bakkerij en had dus geen honger. Voor zijn kameraden die wel honger leden, stal hij brood maar werd betrapt. Daarom werd hij naar een strafkamp overgebracht waar zijn gezondheid volledig werd gebroken. Een paar maanden voor zijn dood werd hij vrijgelaten. Hij was toen echter al zo ziek dat bij zijn terugkeer zijn vrienden hem de tram moesten ophelpen. Op 21/08/1941 stierf hij in het militair hospitaal te Leuven en werd hij te Aaigem begraven.

Bron : " Het verzet in Erpe-Mere tijdens de Tweede Wereldoorlog " – verhandeling Lancelot Van De Putte (Univ.Gent – 2008)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge