Oorlogsgraf van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Heerlen

Op de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen is ťťn Oorlogsgraf van het Gemenebest. Het betreft een Oorlogsgraf van een onbekende Sergeant.

Ondanks dat dit oorlogsgraf als onbekend geregistreerd staat, is er veel over te vertellen. Op 14 mei 1943 om 0.01 uur vertrok vanaf de basis Chedburgh in Suffolk, Groot-BrittanniŽ de Stirling R9242, met als missie een bombardement op de stad Bochum in Duitsland. Het toestel was een onderdeel van een konvooi van 442 vliegtuigen met dezelfde missie. In Heerlen werd om 1.47 uur een luchtalarm afgegeven door de Duitse Warnvermittlung en werd het luchtruim met Flak-afweergeschut bewaakt. Om 2.14 uur kwam er een melding van een luchtgevecht boven de stad. Op dat moment werd de Stirling geraakt door de Duitse nachtjager van Walter SchŲn en stortte het toestel neer op een woonhuis aan de Schelsberg 17 in Heerlen. Bij deze crash kwamen drie bewoners van het huis om het leven; een moeder met twee kinderen.

De bemanning van het vliegtuig bestond uit Flight Officer A.R.Minton, Sergeant R.M.Gibbney, Sergeant F.D.Stannard, Sergeant R.F.Gullick, Sergeant L.Sutcliffe, Sergeant L.Leake en Sergeant S.R.Tinkler. Van deze bemanning werden er drie krijgsgevangen genomen (Minton, Gullick en Sutcliffe), de andere vier overleefden de crash niet. Het is tijdens de oorlog niet gelukt om de slachtoffers te identificeren, maar het is zeker dat ťťn van deze eerdergenoemde mannen op deze plaats is begraven. De vliegenier in dit graf is dus Gibbney, Stannard, Leake of Tinkler. Deze vier slachtoffers worden herdacht op het Air Forces Memorial in Runnymede, Groot BrittanniŽ, gewijd aan RAF-manschappen die geen bekend graf hebben.

Met dank aan de beheerder van de begraafplaats en de gemeente Heerlen voor het verstrekken van het proces-verbaal over de gebeurtenis.
Tevens dank aan Bob Wilton voor zijn bijdrage in het boven water halen van zoveel mogelijk informatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)