TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Theerestraat 61

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt Greta Sara Spitzer, vervolgd of vermoord door de Naziís.

Grete Sara Spitzer, een Joods, doof meisje dat in 1919 werd geboren in Wenen. Ze bekeerde zich tot het katholieke geloof en vluchtte in 1939 naar Sint-Michielsgestel.

Als legale vluchteling werd ze daar aangesteld als lerares op het toenmalige doveninstituut, nu Koninklijke Kentalis. In 1942 werd ze gearresteerd en via station Den Bosch en kamp Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz in Polen getransporteerd. Daar werd ze op 3 september 1942 vermoord.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries en Richard Steenbakkers
  • Foto's: Richard Steenbakkers