TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kazemat Schalkwijkse Wetering Nieuwegein

Kazemat Schalkwijkse Wetering is een zogenaamde V.I.S. Kazemat met een wachtruimte en een opstelling voor een machinegeweer.

Bij de uitbreiding van de Beatrixsluis bij Nieuwegein lagen een aantal objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de weg. Kazematten zijn opgeschoven samen met een schutsluis en een duikerhoofd, allen deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Door de verbreding van het Lekkanaal en de bouw van de derde kolk in de Prinses Beatrixsluis moesten de monumentale objecten verplaatst worden.

Deze kazemat is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie van 85 km lang die werd aangelegd tussen 1815 en 1940.

De Waterlinie bestaat uit 50 forten, 6 vestingsteden en ruim 1000 militaire en waterbouwkundige objecten. Een systeem, gericht op het snel onder water zetten van grote gebieden om de vijand tegen te houden. De bouwwerken en het linielandschap vormen samen het grootste Rijksmonument van Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Willem Visser
  • Foto's: Peter van Steenbergen (1, 2, 3), Willem Visser (4, 5)