TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie B17G Oirschot

Crashlocatie van de Amerikaanse bommenwerper van het type B17G.
Deze bommenwerper met het nummer 42-107225 en de bijnaam 'Johnny Reb' was samen met andere bommenwerpers van de 452 Bomber Group opgestegen van het vliegveld Deopham Green in Norfolk, Engeland voor een bombardement op Neurenberg. Boven Oerle werd het vliegtuig getroffen door afweergeschut en de gehele bemanning verliet het toestel per parachute. Het vliegtuig vloog onbemand verder tot het neerstortte op deze locatie.

Piloot 2Lt H.F. Bradshaw
2e Piloot 2Lt T.I. Ahern
Navigator 2Lt W.P. Farris
Bombardier 2Lt G.A. Blanford
Radio Operator S/Sgt M. Billey
Schutter Sgt F. Doucette
Schutter S/Sgt A.P. Jablonski
Schutter S/Sgt W.1. Kirk
Schutter S/Sgt R.O. Martin

De bemanning werd vrij snel gevangen genomen door de Duitsers, behalve de piloot Bradshaw, schutter Doucette en schutter Martin.

Roy Martin is in Wintelre opgevangen door het verzet en via Vessem, Eersel, Bergeijk overgedragen aan de Witte Brigade in Belgie te Lommel en heeft uiteindelijk m.b.v de Cometline in Brussels medio september 1944 de weg naar Engeland gevonden.

Horace Bradshaw en Frank Doucette, gewond aan zijn voet, zijn in Oerle opgevangen. Via onderdak in Eindhoven en Nuenen en de zorg van verschillende dokters voor Frank zijn voet, zijn zij samen in Lierop in kamp Dennenlust terechtgekomen. Toen men daar hoorde van het offensief Market Garden besloten zij om weer actief deel te nemen aan de strijd. Hierbij verloor Frank Doucette op 19 september 1944 alsnog zijn leven.

Horace Bradshaw is hierna op 24 september via Brussel teruggekomen naar Engeland. De overige bemanning is na de oorlog weer vrijgekomen.

Voor Frank Doucette is in Lierop een monument en straatnaam terug te vinden. https://www.tracesofwar.nl/sights/233/Monument-Frank-Doucette.htm. Monument is geplaatst op het militair Oefenterrein Oirschotse Heide, maar is wel met in achtneming van de regels vrij te bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek