TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Regimentsverzameling Brigade en Garde Prinses Irene

De korpsverzameling van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene ontstond in de vijftiger jaren op de Frederik Hendrikkazerne in Vught. Enkele malen verhuisde de verzameling en kwam tenslotte terecht op de zolder van het stafgebouw van de Westenbergkazerne in Schalkhaar.

In het verleden diende de Korpsverzameling van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene voornamelijk voor de eigen traditiebeleving. Jonge (dienstplichtige) Fuseliers leerden op deze wijze iets over geschiedenis en tradities van hun regiment. Ze kregen een uitleg en de objecten uit de verzameling dienden voornamelijk om dit te illustreren.

Vanaf 1992, na de verhuizing van Schalkhaar naar Oirschot, verandert de situatie sterk. De verzameling, vanaf dat moment Museum Brigade en Garde Prinses Irene geheten. Alle objecten worden gepresenteerd in vitrines en van een tekst voorzien. Op deze wijze kan ook een individuele bezoeker de collectie bezoeken. Rode draad door de tentoonstelling is de "lappendeken van persoonlijke verhalen" van de mannen van de Prinses Irene Brigade. Zoveel mogelijk worden allerlei voorwerpen en documenten gecombineerd met de personen aan wie ze ooit toebehoorden. Zo wordt een beeld gegeven van die tijd en van de tradities die daaruit later ontstonden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)