TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grenadier Guard Monument Aarschot

Het beeld ĎGrenadier Guardí werd in 1995 opgericht ter herdenking van de bevrijding van de stad Aarschot op 5 september 1944 door de Engelse troepen.

De feiten
Die dinsdag zouden de tanks van de No 4 Company en het No 1 Squadron van de Grenadier Guards de Demerbruggen veroveren om dan zo snel mogelijk op te rukken naar het Albertkanaal, waar de Duitsers nog enkele dagen hevig weerstand zouden bieden. De Duitsers en collaborateurs waren de voorgaande dagen de stad ontvlucht. De eerste tanks van de Tommies werden door de bevolking uitbundig onthaald wanneer de Engelse troepen via de Martelarenstraat het stadscentrum binnenrijden. Ďs Avonds trokken de Aarschottenaren in groten getale naar de Grote Markt om de bevrijding te vieren. De vreugde bekoelde toen een gewapend verzetsman per ongeluk een inwoner uit Langdorp neerschiet. In de daaropvolgende week balanceerde de stad tussen de tegenstellingen van een feestroes en de gewelddadige jacht op verraders en collaborateurs.

Over het monument
In 1994, 50 jaar na die bevrijding, maakte de Aarschotse kunstenaar Roland Rens (1952 Ė 2007) in opdracht van het stadsbestuur het beeld ĎGrenadier Guardí. In plaats van een klassiek beeld Ďten voeten uití, koos Rens voor een buste omringd met een krans van beelden die de dramatiek van de oorlog voor ieder mens en voor Aarschot weergeven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams