TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Batterij de Maisy

Een eerder vergeten Duitse Batterij - deel van Hitler's Atlantikwall in de buurt van Omaha Beach in NormandiŽ - is blootgelegd en zo wordt het verhaal van D-Day uitgebreid.

Het nabijgelegen Pointe du Hoc was voorzien van 3 x 20mm anti-luchtafweer, samen met houten kanonnen in de bunkers om zo de geallieerden te misleiden. De Maisy batterij was daarentegen voorzien van 8 x 88mm anti-luchtafweer geschut. De in 1942 gebouwde batterij werd bemand door de infanterie van de 352e en 716e Duitse Infanterie Divisie. Op 3 juni kreeg men versterking van het Flak Batallion. Dit Batallion stond onder het commando van Kistowski. In een interview met regiseur Cornelius Ryan van de Longest Day, geeft Kistowski uitvoerige details over geallieerde vliegtuigen die op D-Day over Maisy vlogen en de wijze waarop de Duitsers de stellingen verdedigden. Ook maakt hij melding van 12 verkeerd gelande Amerikaanse parachutisten op de Maisy batterij op D-Day.
Op D-Day en de twee opvolgende dagen, vuurde de Maisy Batterij zijn kanonnen op Omaha Beach (Bloody Omaha).

In de ochtend van 9 juni 1944 werd de Maisy Batterij aangevallen door panzer voertuigen van de 2nd en 5th US Rangers, soldaten van het 116e Regiment van de 29th Divisie (Maryland, Virginia National Guard) en de 81st Chemical Weapons Battalion (Zware mortieren). Uiteindelijk wisten de US 5th Rangers de Batterij in te nemen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

The Cover Up at Omaha Beach