TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Huis Juwelier Verhaeghen Aarschot

De feiten
Wie in de Martelarenstraat, op huisnummer 15 naar boven kijkt, zal midden in de gevel tussen de ramen van de eerste verdieping een hardstenen, halfverheven hoofd zien, waaronder ‘GOUDSMID’ geschreven staat. Op deze plaats woonde en werkte goudsmid en horlogemaker Jozef Verhaeghen. Op de beruchte woensdagavond, 19 augustus 1914, wanneer Aarschot door de Duitse troepen geterroriseerd wordt, stappen vijf Duitse officieren het huis binnen om logement te vragen. Enkelen onder hen trekken naar boven, openen een raam en schieten hun revolvers leeg in de straat. Jozef wordt ervan beschuldigd te hebben geschoten en het huis dreigt afgebrand te worden. Maar eigenaardig genoeg bekennen de officieren schuld en blijft het huis gespaard. Dit geluk is slechts relatief. In de razzia’s later die avond zal Jozef een van de slachtoffers zijn in de Leen. Zijn vrouw Isabella zal bij het Duits onderzoek moedig verklaren wat ze thuis gezien heeft. Die getuigenis zal haar kwalijk genomen worden. Wanneer de Duitsers in september de stad opnieuw in brand steken, wordt het huis geheel afgebrand.

Over de gedenksteen
Na de oorlog laat Isabella het huis opnieuw opbouwen en in de gevel een afbeelding in bas-reliëf van haar man plaatsen. Gedurende enkele jaren zal ze de juwelierszaak beheren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1921 wordt ze als eerste Aarschots vrouwelijk gemeenteraadslid verkozen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams