TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Deinze

Op de begraafplaats te Deinze bevinden zich de graven van Belgisch militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog zijn het de graven van, onder meer, CORBISIER Maurice, Woumen 29 september 1918; GEVAERT René, Kontich 29 september 1914; HERTOGE Octave, Pervijze 26 oktober 1914; VAN DE MOORTELE Gustave, Incourt 24 augustus 1914; VERSICHELE Joseph, Langemark 27 augustus 1918.

Er is het graf van Libor SLOCK. Hij was 20 in 1914 en spioneerde voor de Engelsen nabij het station van Deinze. Hij rapporteerde over de Duitse militaire transporten van materiaal en troepen naar het front. Helaas werd hij betrapt. Op 17 september 1915, om drie uur in de namiddag, werd hij door de Duitsers gefusilleerd in Brugge. Na de oorlog werd hij herbegraven in Deinze.

Er zijn eveneens de graven van twee politieke gevangenen: VAN DAMME Cyriel en MENU Albert, die beide omkwamen in Duitse concentratiekampen.

Er zijn de graven van burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn in hoofdzaak burgers die omkwamen tijdens de gevechten van 25 mei 1940.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge