TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument US POW's 106th Infantry Division - Schönberg

Het dorpje Schönberg en haar brug over de rivier Our waren essentieel tijdens de eerste dagen van het Ardennenoffensief en de slag om St. Vith. Enkele kilometers verderop over de Duitse grens lagen de linies van de US 106th Infantry Division, een onervaren eenheid die pas een week voor de start van het Duitse offensief in de regio was aangekomen. Op 17 December slaagde de Duitse 18de Volksgrenadier Divisie in een omsingeling van twee regimenten van de 106de Divisie en konden ze het dorp Schönberg en de brug over de Our intact veroveren. De omsingelde Amerikaanse eenheden vochten zich in de dagen daarop een weg naar het dorp, waar ze op 19 December 1944 op hevige tegenstand stootten. De omsingelde regimenten zaten zonder voedsel, water, medische voorraden en munitie. Na een laatste aanvalspoging besloten de regimentscommandanten de overblijvende troepen onder hun bevel te capituleren. Ongeveer 7.000 Amerikaanse troepen werden gevangengenomen in de heuvels boven Schönberg.

Dit monument werd op 15 December 2019 ingehuldigd tijdens de 75ste herdenking van het Ardennenoffensief, in het bijzijn van US veteraan Herbert M. Sheaner. Het monument vertelt het verhaal van de slag om Schönberg en is opgedragen aan alle krijgsgevangenen. Het is gelegen aan de oever van de Our, naast de brug aan de König-Baudouin-Platz.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Carl Wouters
  • Foto's: John Cannon (1, 2, 3), Carl Wouters (4, 5)

Gerelateerde boeken

50.289902, 6.26443