TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Lt. Eric Fisher Wood

Diep verscholen in het Ommerscheider Wald staat een eenvoudig monument gemaakt door de inwoners van het dorpje Meyerode, ter herdenking van Eric Fisher Wood, luitenant 106th US Infantry Division.
Als enige van zijn eenheid weigerde hij zich over te geven na een vuurgevecht buiten Schonberg op 17 december 1944, en hij vluchtte de bossen in. Aan een bewoner van Meyerode die hem voedsel en onderdak bood, vertelde hij dat als hij niet in staat zou zijn de Amerikaanse linies te bereiken, hij in het bos in zijn eentje een guerrilla oorlog zou vechten tegen de Duitsers. In de weken daarna werden verschillende Duitse patrouilles in het bos bij Meyerode overvallen, waarbij doden en gewonden vielen. Uiteindelijk werd het dode lichaam van Eric Fisher Wood begin februari 1945 gevonden, omringd door zeven Duitse lijken. Uit respect maakte de bevolking van Meyerode op deze plek dit eenvoudige maar indrukwekkende monument.

Neem de N626 vanuit St Vith richting Schonberg.Op de top van de Prumerberg passeer je het monument voor de 81st Engineers. Na een paar kilometer is aan je rechterhand een smederij. Ga hier linksaf, en volg de weg. Na 500m zijn rechts de goed bewaarde overblijfselen van een 18e eeuwse buitenplaats (inclusief herdenksteen), maar het monument voor Eric Wood staat nog eens 300m verder aan de linkerkant, tussen de bomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herbert Celen
  • Foto's: Randy Brandt (1,2), Herbert Celen (3) & Kees Jan Koster (4,5)

Gerelateerde boeken

Lees meer (1)