Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Informatiepaneel Verzetsheld Theodorus Dobbe

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Theodorus Dobbe was al vanaf de zomer van 1940 illegaal actief rondom Amsterdam met sabotage, hulp aan joodse onderduikers en verspreiding van het illegale blad Vrij Nederland. Hij organiseerde diverse groepen die her en der in Nederland aanslagen pleegden en overvallen uitvoerden, o.a. op het distributiekantoor te Joure (1942). Hij zette vanaf begin 1944 vanuit Nijmegen de knokploegen in Zuid-Nederland op, waaronder ook de KP-Nijmegen. Deze pleegde in diverse plaatsen overvallen en aanslagen. Hij werd op Dolle Dinsdag (5 september 1944) in Arnhem gearresteerd, toen hij probeerde een collaborateur te liquideren. Na een zwaar verhoor probeerde hij vlak voor hij gefusilleerd zou worden te ontsnappen, maar de bewakers van de Sicherheitsdienst schoten hem neer.
In 1951 is hij postuum benoemd tot Ridder M.W.O. 4e klasse.

De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop fotoís en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arie van Wijngaarden