TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Informatiepaneel Verzetsheld Helena Theodora Kuipers-Rietberg

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Helena Theodora Kuipers-Rietberg richtte in 1942 samen met dominee Frits Slomp de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers op. Als 'Tante Riek' en 'Frits de Zwerver' stonden ze aan de basis van de grootste verzetsorganisatie in Nederland.
Helena was al vroeg op de hoogte van de Jodenvervolging. Tijdens de oorlog bood ze onderdak aan een aantal Joodse onderduikers.
Helena overtuigde Frits om samen met haar een organisatie op te richten om onderduikers te helpen. De organisatie kwam er, met lokale afdelingen door heel het land. Helena had de leiding. De bezetter maakte het hen steeds lastiger en het werk werd steeds omvangrijker.

De Sicherheitsdienst kreeg steeds beter een beeld van wat zich afspeelde en in mei 1944 ging het fout. Een vrouw infiltreerde bij de LO en verraadde de organisatie. Helena werd in augustus door de SD opgepakt. Helena belandde in kamp Vught en werd daar op het laatste moment, de geallieerden waren er al bijna, op transport gezet naar kamp RavensbrŁck.
In vrouwenkamp RavensbrŁck ging de gezondheid van Helena snel achteruit en ze raakte besmet met tyfus. Net na Kerst 1944 overleed de oprichter van de grootste verzetsorganisatie die ons land heeft gekend.


De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop fotoís en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arie van Wijngaarden

Gerelateerde boeken

Verzetshelden en moffenvrienden
Frits de zwerver, twaalf jaar strijd tegen de Nazi-terreur