TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Informatiepaneel Verzetsheld Hendrik Lodewijk van Roijen

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Hendrik Lodewijk van Roijen was kolonel toen de oorlogsdreiging toenam. Hij werd benoemd tot commandant in het 1e genie-commandement. Na de Nederlandse overgave raakte hij betrokken bij de Goudse Ordedienst (OD) waar hij districtscommandant werd. In het voorjaar van 1942 werd een flink aantal ODíers door de Duitsers opgepakt. Van Roijen werd op 13 maart gearresteerd. Hij zat maandenlang in de gevangenis in Scheveningen waarna de Duitsers hem overbrachten naar kamp Amersfoort. Van Roijen werd op 29 december 1942 door de Duitsers gefusilleerd op de Leusderheide, samen met dertig andere verzetsstrijders. Hij was 57 jaar oud.

De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop fotoís en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arie van Wijngaarden