TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssite Chinees Labour Corps Busseboom

De Chinese herdenkingssite Busseboom is vrij recent en werd ingehuldigd op 15 november 2017, 100 jaar na het berucht bombardement op het Chinese kamp.
Deze site is enig in zijn bestaan, er was geen enkel herdenkingsmonument ter ere van de Chinese arbeiders. De plaats is historisch verantwoord omdat op het gehucht Busseboom een Chinees kamp gevestigd was.
De twee monumenten kijken uit op de voormalige Chinese begraafplaats.
Het eerste monument is de weergave van een tunnel, waarin een Chinese sjouwer munitie naar voor brengt. De bronzen plaquette aan de rechter kant vermeldt de namen van de 13 arbeiders die omkwamen tijdens een bombardement, die zou veroorzaakt zijn doordat een brandende sigaret van een van de arbeiders de aandacht trok van de Duitse vliegtuigen in de nacht van 15 op 16 november 1917.
Het tweede monument is een weergave van de verschillende werken die het CLC tijdens en na de oorlog moest uitvoeren, sjouwer van munitie, aanleg en verwijderen van smalbaan spoorwegen tenslotte als opruimer van de slagvelden.
De eerste 40.000 Chinese arbeiders kwamen in 1916 aan het westelijk front en waren in dienst bij het Franse leger.
In april 1915 kwamen er nog eens 95.000 bij die bij het Brits leger dienden Deze werden het "Chinese Laborers Corps"(CLC) genoemd zij waren een specifieke groep binnen het Britse Laborers Corps. Na de oorlog werden zij nog ingezet om de slagvelden op te ruimen alsook om de lijken op te graven en te verwijderen van de slagvelden.
Zelf werden ze begraven nabij de Roobaertbeek volgens de Chinese tradities en gebruiken, na de oorlog werden ze overgebracht naar de begraafplaats van Bailleul (Frankrijk).
In Vlaanderen liggen er 86 Chinese arbeiders begraven, 60 daarvan rond Poperinge, waarvan 35 op de Lijssenthoek Military Cemetery. De meesten kwamen om in 1919 door de Spaanse griep of aan een longontsteking. Eén is begraven op het Kezelberg Military Cemetery nabij Lendelede en één op de Franse begraafplaats van Machelen (Zulte).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Francky de Rous
  • Foto's: Francky de Rous