TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Viehauktionshalle Weimar

Op 16 oktober 1942 werden 405 Joodse Buchenwald-gevangenen in goederenwagens van de Deutsche Reichsbahn naar Auschwitz gedeporteerd. Aangenomen kan worden dat het vrachtstation ook het vertrekpunt was van de vernietigingstransporten die het concentratiekamp in 1944 verlieten.

Begin mei 1942 diende de hal naast de vrachtwerf, die in 1937 werd gebouwd voor veeveilingen, vóór de deportatie als verzamelplaats voor Thüringer Joden. Het transport ging via Leipzig naar het getto van Belzyce bij Lublin, Oost-Polen. Van daaruit werden de meeste van de ongeveer 1000 gedeporteerden uit Thüringen en Saksen naar het concentratie- en vernietigingskamp Majdanek gedeporteerd en in gaskamers vergast.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Patrick van Harten

Gerelateerde boeken

51.0218, 11.249303

Belgisch koningspaar bezoekt concentratiekamp Buchenwald

jul2019

Belgisch koningspaar bezoekt concentratiekamp Buchenwald

Het Belgische koningspaar heeft een bezoek gebracht aan het concentratiekamp van Buchenwald, in de buurt van de Duitse stad Weimar. De koning en de koningin brachten onder meer hulde aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en kwamen meer te weten over de Belgen die in het concentratiekamp gevangen zaten.

Lees meer