TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Fernand Bouckenaere & Hugo Lefevre

Bij de entree van het oude stadhuis hangt een gedenkplaat voor Hugo Lefèvre.

Van opleiding was Hugo Lefèvre (1911-1945) eigenlijk schrijnwerker maar hij was in volle crisisperiode voor de oorlog werkloos geworden. Dus koos hij voor een loopbaan bij de politie. Op 4 januari 1944 moest hij in het ziekenhuis de wacht houden bij verzetsman Max Sziffer die kort daarvoor door een lid van de Gestapo in het been was geschoten.

De Aalsterse verzetsbeweging "Groep Rita" had echter die dag uitgekozen om met 8 leden Sziffer uit het ziekenhuis te ontzetten en naar Brussel over te brengen. De hele operatie duurt slechts luttele minuten, de revolver van Lefèvre wordt hem afgenomen, zijn holster wordt kapot getrokken. Maar Sziffer is in veiligheid. Op 17 februari ‘44 is hij belast met de bewaking van de electriciteitscentrale. Daar wordt hij door 2 Duitsers meegenomen en na een huiszoeking bij hem thuis wordt hij gearresteerd door de Duitse bezetter. Aan zijn vrouw verklaart Lefèvre nog dat hij niet weet waarom.
Hij verblijft 3 maand in de gevangenis in Gent en wordt daarna overgebracht naar Buchenwald, daarna naar Hartzungen en Ellrich. Daar moet hij onderaardse ruimten graven om V-bommen te fabriceren. De gevangenen leven in onmenselijke en erbarmelijke omstandigheden. Hij wordt daar in de ziekenboeg opgenomen en sterft 2 dagen later. Volgens de gegevens van het kamp was hij op 3 februari.1945 in Ellrich overleden en op 4 februari verbrand.

Fernand BOUCKENAERE, rijkswachter van beroep, kon zich niet neerleggen bij de Duitse bezetting. Hij sloot zich aan bij de plaatselijke verzetsbeweging "Groep Rita" en speelde info door aan de Patriottische Milities.
Door zijn inbreng heeft hij honderden Aalstenaars van de dood gered.
Op het einde van de oorlog wordt hij verraden en door de Duitsers aangehouden. Ondanks foltering en opsluiting heeft hij zijn makkers en vaderland nooit verraden. Hij wordt ter dood veroordeeld en gefusilleerd in Oostakker op 24 augustus 1944.

De gedenkplaat hangt tegen een muur in de achtertuin van het oude stadhuis.
Naast de plaat hangt een gedenksteen van de verzetsbeweging "Groep Rita".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck
  • Digitaal stadsarchief Aalst

Gerelateerde boeken

Het stille verzet
België in de Tweede Wereldoorlog 2