TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument André della Faille de Léverghem

In de Diepestraat aan de oprit van de brug staat dit gedenkteken.
In het begin van de Eerste Wereldoorlog sloten heel wat vrijwilligers zich aan bij het Belgisch leger. Eén van de meest markante figuren is André della Faille de Léverghem (Brasschaat, 5 augustus 1887). Als jonggehuwde en vader van een dochtertje trok hij naar het leger.

Op 26 september 1914 liep het al bijna verkeerd af. Bij een tegenaanval met zijn compagnie van zijn 8ste Linieregiment in Oudegem kreeg hij een kogel in de longen. Hij overleefde, werd uit het leger ontslagen, maar vervoegde begin 1915 opnieuw zijn manschappen aan het IJzerfront. Hij apprecieerde sterk zijn medesoldaten en was om die reden heel geliefd in het regiment.

Op 2 mei 1917 raakte hij opnieuw zwaar gekwetst door een granaatscherf in de hals. Tijdens het herstelverlof in Frankrijk waar zijn familie verbleef, zag hij zijn 2de kind Arnould geboren worden Maar de plicht riep en André trok opnieuw naar het front.
Op 17 mei 1918 raakte een kogel hem in de schouder en was er een laatste herstelverlof.

In oktober 1918 bevond zijn eenheid (20ste Linieregiment) zich in de zone Hansbeke-Merendree aan het kanaal van Schipdonk. Het was open terrein en zijn compagnie werd onophoudelijk bestookt door Duitse machinegeweren en geschut. Op 23 oktober probeerde hij vooruitgang te boeken. Ze kwamen nog in de buurt van de Duitse stelling aan de wijk Overbroek maar daar raakte het groepje soldaten geďsoleerd. Vijf van hen werden gedood en ook hun luitenant della Faille was dodelijk getroffen.

Op 6 september 1959 werd dit gedenkteken ingehuldigd.
Onder het Wapenschild van het 20e Linieregiment staat :
Op 23 oktober 1918 overwonnen de 5de en 6de Compagnie van het 20e Linieregiment de stelling Overbroek.

Onder het portret staat :
Tijdens dit gevecht sneuvelde onder meer Luitenant André della Faille de Léverghem.

Bron : Tijdschrift Heemkundige Kring Nevele

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

51.073938, 3.573265