TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gotische Linie - Luchtafweergallerij Borgo a Mozzano

Deze luchtafweergallerij maakte deel uit van de Duitse verdedigingslinie Gotische Linie. De bunker is pas recent weer ontdekt en opgeknapt.

Medio 1944 richtten de Duitsers deze laatste verdedigingslinie in het noorden van Italië op onder de naam Gotische linie. Deze linie strekte zich uit van Pesaro aan de Ligurische kust in het westen tot aan de oostkust en kruiste het dal van de Serchio rivier, even ten zuiden van het dorp Borgo a Mozzano.

Voor de inrichting van de linie met fortificaties, anti tankwallen, loopgraven en geschutsopstellingen gebruikten de Duitsers gedwongen Italiaanse arbeidskrachten. In het gebied vonden ook vele massamoorden plaats op de burgerbevolking als vergelding voor de toenemende activiteiten van het Italiaans verzet.

De provincie Lucca, met de gelijknamige provinciestad welke stad op 5 september 1944 werd bevrijd, is tot de bevrijding het toneel geweest van vaak bloedige gevechten door de Amerikaanse 92e Infanterie Divisie, ook wel de "Negro" of "Buffalo" divisie genoemd omdat zij voornamelijk bestond uit soldaten met een donkere huidskleur. De eenheid viel onder het IVe Corps van het 5e Amerikaanse Leger en hadden 2 operatiegebieden toegewezen gekregen, te weten de Serchio vallei en de Ligurische kust.

De eenheid bleef in het gebied tot de uiteindelijke doorbraak van de Geallieerden naar het noorden in april 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

43.972551, 10.531152