Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gotische Linie - Duitse Tankversperring

Deze tankversperring maakte deel uit van de Duitse verdedigingslinie Gotische Linie. De versperring is pas recent weer ontdekt en opgeknapt.

Medio 1944 richtten de Duitsers deze laatste verdedigingslinie in het
noorden van ItaliŽ op onder de naam Gotische linie. Deze linie strekte zich uit van Pesaro aan de Ligurische kust in het westen tot aan de oostkust en kruiste het dal van de Serchio rivier, even ten zuiden van het dorp Borgo a Mozzano.

Voor de inrichting van de linie met fortificaties, anti tankwallen, loopgraven en geschutsopstellingen gebruikten de Duitsers gedwongen Italiaanse arbeidskrachten. In het gebied vonden ook vele massamoorden plaats op de burgerbevolking als vergelding voor de toenemende activiteiten van het Italiaans verzet.

De provincie Lucca, met de gelijknamige provinciestad welke stad op 5 september 1944 werd bevrijd, is tot de bevrijding het toneel geweest van vaak bloedige gevechten door de Amerikaanse 92e Infanterie Divisie, ook wel de "Negro" of "Buffalo" divisie genoemd omdat zij voornamelijk bestond uit soldaten met een donkere huidskleur. De eenheid viel onder het IVe Corps van het 5e Amerikaanse Leger en hadden 2 operatiegebieden toegewezen gekregen, te weten de Serchio vallei en de Ligurische kust.

De eenheid bleef in het gebied tot de uiteindelijke doorbraak van de Geallieerden naar het noorden in april 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Corin Gelderblom
  • Foto's: Corin Gelderblom

43.973225, 10.531018