TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Demagnetiseringsstation Matiu/Somes Island

De Duitse marine legden in 1940-41 zowel contact- als magnetische mijnen in de wateren van Nieuw-Zeeland. Demagnetisering werd toegepast om schepen met stalen romp te beschermen tegen mijnen die werden geactiveerd door de magnetische handtekening van de romp. De signatuur werd geneutraliseerd door het schip dicht bij een kabel te plaatsen waardoor een elektrische stroom werd ontladen waardoor het magnetische veld werd opgeheven, een proces dat zich met regelmatige tussenpozen moest herhalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zowel in Auckland als in Wellington demagnetiseringsbanen gebruikt.

Het station op Matiu/Somes-eiland werd in 1942 gebouwd en was in november operationeel. Het bestond uit een instrument van twee verdiepingen en een observatieblok met kantoor, machinekamer en opslag aan de kust, met 12 detectoren op een lijn van 125 m (410 ft) op ongeveer 1065 m (3500 ft) uit de kust om het magnetische veld te meten. Het had zeven stafleden en er waren er nog vier om een ​​lancering uit te voeren. De dienst werd uitgevoerd door WRENS (Women's Royal Navy Service). Het station werd in 1945 gesloten en de kabel werd verwijderd en de volgende jaren werden de gebouwen verkocht. Het enige dat op de locatie aan de oostkust ten zuiden van de hoofdkade overblijft, zijn enkele funderingen en de montageplekken van de generator.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: www.doc.govt.nz
  • Foto's: Dave