TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschutsopstelplaatsen Matiu/Somes Island

De vijf betonnen constructies op de vlakke heuveltop op het eiland Matiu / Somes vertegenwoordigen een commandopost en vier kanonposities. Het zijn de overblijfselen van een WO II-positie (1939-1945) Heavy Anti-aircraft Artillery (HAA). Eťn geschutsopstelling is beschadigd, maar verder zijn de structuren zoals ze waren toen ze na de oorlog door het leger werden ontmanteld.

In 1942 werden vier 3,7-inch zware luchtafweergeschut op het eiland Matiu-Somes gemonteerd. Het was hun taak om hoogvliegende vijandelijke vliegtuigen te bestrijden. Ze werden gebouwd in een tijd dat de oorlog in de Stille Oceaan goed in balans was. Japan had Pearl Harbor gebombardeerd, maar de angst werd veel dichter bij huis gebracht toen Darwin, AustraliŽ voor het eerst werd gebombardeerd in februari 1942.

De kanonnen die op het eiland Matiu / Somes werden gebruikt, waren 3,7 inch kaliber en konden in 14 seconden een granaat tot 10.000 voet afschieten. De positie was bemand van januari 1943 tot september 1944, maar werd nooit in actie geroepen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: www.doc.govt.nz
  • Foto's: Dave