TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolperstein Kraneweg 4

Hier woonde:

* Pieter Leendert van Andel, geb. 1918, gedwongen tewerkgesteld, Berlijn, bezweken 23.7.1944, Den Haag.

Achtergrond

Pieter Leendert van Andel, student/arts, geboren 17 juni 1918 te Lokop in Nederlands IndiŽ, besmet met TBC en overlijdt hieraan op 23 juli 1944 in 's Gravenhage.

De naam van Pieter Leendert van Andel staat vermeld op een Plaquette in de hal van de Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5 ter herdenking aan de studenten die oorlogsslachtoffer zijn.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eťn steen, ťťn naam, ťťn persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)