TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 19: Overgeleverd Aan Het Oorlogsgeweld

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 19
Rocherath-Krinkelt, waarop het Derde Rijk sinds 10 mei 1940 beslag had gelegd, werd op 13 september 1944 door Amerikaanse troepen ingenomen. Sindsdien was het front dichtbij. Daarom werd de bevolking op 6 oktober geëvacueerd en naar Malmedy overgebracht. Toen op 16 december 1944 het Ardennenoffensief begon, lag het dorp in het aanvalsgebied van twee Duitse divisies: de 277ste Volksgrenadiere en de 12de SS-Pantser. Deze zouden de doorbraak in de richting van Elsenborn en Luik bewerkstelligen. De soldaten van de 2de en 99ste US Infanterie bezetten Rocherath-Krinkelt tot de 20ste december een nieuwe verdedigingslijn voor Elsenborn kon worden opgetrokken. Beide kampen leden grote verliezen tijdens de gevechten in de bossen nabij Rocherath. De gevechten verplaatsten zich nadien naar het dorp. Voor ieder kruispunt, afzonderlijke huizen en in het bijzonder de kerk moest hard worden gevochten. Op de weg tussen de watertoren en de kerk bleven talrijke stukgeschoten en uitgebrande pantservoertuigen achter. Tot de Amerikaanse troepen op 30 januari 1945 Rocherath-Krinkelt weer veroverden, werd het dorp door het zware artillerievuur bijna volledig verwoest.

Foto: Twee uitgeschakelde Panzerkampfwagen V Panther tanks van de 3. Kompanie, SS-Panzer-Regiment-12 (12. SS-Panzer-Division "Hitlerjugend") voor het Kalper huis in Rocherath-Krinkelt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken