TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grot van St-Michael

Als reactie op de Duitse doorbraak tijdens het Ardennenoffensief werden verschillende Amerikaanse eenheden naar Bastogne gestuurd om dit cruciale verkeersknooppunt te verdedigen. Een van deze eenheden was Combat Command B van de 10th Armored Division. Na aankomst in Bastogne op de avond van 18 december 1944 werd Combat Command B opgesplitst in drie teams die elk één van de wegen ten oosten van de stad moesten blokkeren.

Team Cherry werd naar Longvilly en Mageret gezonden waar zij in de nacht van 18 op 19 december 1944 arriveerden. Niet veel later werd de terugweg naar Bastogne echter afgesneden door Duitse eenheden. In de middag van 19 december 1944 vielen Duitse eenheden de kwetsbare Amerikaanse colonne die vastzat op de weg tussen Longvilly en Mageret van drie kanten aan.

Onder zware druk werd nog standgehouden bij de grot van St-Michael maar nadat de situatie uitzichtloos raakte kregen de mannen van Team Cherry de opdracht om zich, met achterlating van alle voertuigen, indien mogelijk te redden. In de grot van St-Michael zijn nog altijd de inslagen te zien die herinneren aan deze strijd in december 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Barry van Veen

Gerelateerde boeken