TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bastogne War Museum

Geschiedenis
Het Bastogne War Museum is ontstaan uit het Bastogne Historical Center dat op dezelfde plek en in hetzelfde gebouw gevestigd was. Dit museum is in 2011 gesloten voor een grondige verbouwing en uitbreiding en opende op 22 maart 2014 haar deuren.

Bijzonderheden
Bijzonder maakt de plek waar het museum staat, vlak naast het Mardasson monument in Bastogne. Het museum toont materialen uit zowel private als publieke collecties waar veel bijzondere stukken tussen zitten. Veel documenten, wapens en uniformen maar ook gebruiksvoorwerpen van burgers uit Bastogne. Een boek van een notaris met een enorm kogelgat er in bijvoorbeeld. Het algemene verhaal wordt via de voorwerpen en panelen aan de muur verteld; wil je verdere informatie dan zijn er in elke ruimte touchscreens te vinden waar nog veel meer (technische) informatie te vinden is over allerlei voorwerpen en objecten.

Waarom bezoeken?
Het museum geeft een overzicht van de gehele oorlog, dus niet enkel het Ardennenoffensief. Het is onderverdeeld in tien blokken. Waarvan drie met een mooi woord 'scťnovisions' genoemd worden, het zijn belevingsruimtes. De tien blokken leiden je van de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum naar de invasie van BelgiŽ. De eerste 'scťnovision' is een 3D-film over de militaire operaties in de oorlog. Vervolgens ga je via de bezetting en het verzet in BelgiŽ door naar de landingen in NormandiŽ en het Ardennenoffensief. Hier sluit de tweede beleving op aan, je kunt je helemaal inleven in de slag, ze hebben het er zelfs 10 graden kouder voor gemaakt dan in de rest van het museum. Na deze beleving wordt ingegaan op het dagelijks leven in de oorlog, waar de laatste 'scťnovision' bij aansluit. Je bevindt je in een cafeetje in Bastogne tijdens het bombardement op 22 december en belandt vervolgens in de kelder van dat cafť om te ervaren wat de inwoners van Bastogne moesten doorstaan. Het museum sluit vervolgens af met de capitulatie.

Naast de enorme hoeveelheid aan informatie die te vinden is in het museum zijn vooral de belevingsruimtes zeer de moeite waard.

Locatie
Het Bastogne War Museum ligt ten noorden van Bastogne, op hetzelfde terrein als het Mardasson monument. In en rond Bastogne zijn meerdere musea te vinden, waaronder het 101st Airborne Museum Le Mess, het Bastogne Ardennes 44 Museum en de Bastogne Barracks. Naast de musea zijn uiteraard ook de beroemde Sherman tank en de vele monumenten in het centrum van Bastogne een bezoekje waard. Iets verderop in Recogne is de Duitse begraafplaats te bezoeken en de locatie van de voormalige Amerikaanse begraafplaats in Foy.

Mocht je ook nog iets anders willen bezoeken in de buurt van Bastogne wat niet met de oorlog te maken heeft? Je zult dan iets verder moeten reizen, in Recogne zit een buffelhoeve, uiteraard zijn er rond de rivier de Ourthe in de Ardennen diverse sportive activiteiten te doen en een bezoekje brengen aan het middeleeuwse kasteel van La Roche is ook altijd de moeite waard.

De toekomst
Het museum wil in de toekomst meer zijn dan enkel een museum en gedenkplaats. Het heeft een winkeltje, een cafetaria en een terras. Daarnaast wil het evenementen en tijdelijke tentoonstellingen gaan organiseren.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 7, 8), Jeroen Koppes (2, 3, 4, 5, 6)

Gerelateerde boeken

50.010608, 5.739187

Hebben we eindelijk koepel 4 gevonden?

apr2017

Hebben we eindelijk koepel 4 gevonden?

In 2007 gingen we al eens op onderzoek uit naar de koepels rond de zeven uitvalswegen in Bastogne. Het onderzoek bleek ingewikkelder dan gedacht, met veel hulp van buitenaf wisten we in 2009 tien koepels te identificeren. Vele waren verplaatst en verhuist in de jaren. Eťn koepel bleeft voor ons spoorloos. Koepel 4, de tweelingbroer van koepel 3, die aan de N834 richting Bertogne had gestaan, vlak bij de Bastogne Barracks.

Lees meer

Fotoverslag Bastogne War Museum

sep2014

Fotoverslag Bastogne War Museum

Naast D-Day en Market Garden wordt eind 2014 ook stilgestaan bij het zeventig jarig jubileum van het Ardennen Offensief. Het in 2014 geopende Bastogne War Museum laat een goed beeld zien van wat zich heeft afgespeeld in de Belgische Ardenne eind December 1944. Door middel van een luistertour, in vier verschillende talen waaronder Nederlands, wordt in verschillende vertrekken, op een duidelijke manier voor jong en oud, het verloop getoond van de gebeurtenissen die plaatvonden in Bastogne en haar omgeving.

Lees meer