TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkplaat Crash Halifax L9561

Aan de Weersterweg net buiten Wons staat een informatiebord over de crash van Halifax L9561. Op 12 oktober 1941 is Halifax L9561 van No76 Squadron opgestegen vanaf vliegveld Middleton Saint George in County Durham voor een bombardement op Duitsland.

De vlucht verloopt zonder problemen tot de Nederlandse kust waar de Halifax bij Harlingen door een Duitse nachtjager wordt onderschept en beschoten. Hierbij vliegt het vliegtuig in brand. Piloot Elmer Muttart (RCAF) heeft in de gaten dat het vliegtuig niet meer te redden is en geeft zijn crew de opdracht eruit te springen. Zelf komt hij niet meer tijdig uit de brandende Halifax en hij probeert met alle macht het vliegtuig van Wons af te sturen en dropt onderweg nog een tweetal bommen. Daarna stort de Halifax neer in een weiland en komt Sergeant Elmer Muttart om het leven.

De rest van de crew wordt gevangen genomen en naar krijgsgevangenenkampen in Duitsland gebracht waar ze na de oorlog bevrijd worden. Sergeant Muttart wordt de ochtend na de crash tussen de wrakstukken gevonden en op 16 oktober 1941 met militaire eer in Harlingen begraven. Hier ligt hij thans nog steeds begraven.

Het informatiebord is op 12 oktober 2019 onthuld in aanwezigheid van nabestaanden van de crew.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)